De ayurvedische massage is een behandelmethode die deel uit maakt van het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem Ayurveda.

Inleiding

Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig en gezondheidssysteem dat zo’n vijf à zesduizend jaar geleden op schrift werd gesteld. Het is een holistisch systeem afkomstig uit India en betekent: kennis (veda) van het leven (ayus). Binnen de ayurveda betekent afwezigheid van ziekte niet dat je gezond bent. Gezondheid betekent dat de drie dosha’s in balans zijn, de uitscheidingsproducten goed zijn, de geest rustig en in balans is, de weefsels normaal functioneren.

De behandeling

De Ayurvedische massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde. Daarnaast helpt de ayurvedische massage bij het genezen van veel verschillende klachten en is het onderdeel van een behandel programma.

Een echte ayurvedische massage onderscheidt zich door het gebruik van een ruime hoeveelheid warme kruidenolie. De kruidenolie heeft een smerende en medicinale werking. Deze massage kenmerkt zich doordat er rekening wordt gehouden met de constitutie van de persoon en zijn/haar specifieke klachten en eventuele pijn in de vorm van massage techniek en de kruidenolie die gebruikt wordt.

De keuze voor specifieke oliën voor specifieke klachten als reuma en hoofdpijn werden al beschreven in de klassieke ayurvedische literatuur. De werking van oliën is gericht op het balanceren van de dosha´s en het reinigen van de weefsels en kanalen. Veel kruidenoliën zijn gebaseerd op een basisolie als sesamolie, kokosolie of ghee (geklaarde boter) waar kruiden in verwerkt zijn.

De ayurvedische massage is over het algemeen een zachte massage waarbij de druk afgestemd is op de fysieke structuur van de cliënt. Door de behandeling van de energiekanalen – de nadi’s – en de energiepunten genaamd marma’s heeft de ayurvedische massage een energetisch aspect.